Terug in actie! (maar wel met beleid…)

Back in action (click here for English version)

We zijn enorm blij om jullie na 5 maanden weer in ons centrum te mogen ontvangen. Wij staan te popelen om er weer vol tegenaan te gaan, en wij begrijpen heel goed dat jullie dat ook willen!
Toch is ons advies om het sporten weer rustig op te bouwen. Na 5 maanden zonder fitness is het niet
mogelijk om gelijk op je oude niveau verder te gaan.

Daarom hierbij 4 tips om het sporten weer veilig op te pakken:

Tip 1: Verlaag je trainingsintensiteit
Pas je trainingsintensiteit aan. Stel je oefeningen 25–50% minder zwaar in dan je gewend was. Bij krachtoefeningen: zorg ervoor dat je minimaal 15 herhalingen per setje kunt maken. Heb je een specifiek doel waarbij het beter is om minder herhalingen te doen met een hogere intensiteit? Ook dan is ons advies om de eerste weken te starten met setjes van 15 herhalingen. Op deze manier kun je spieren en pezen weer laten wennen aan krachttraining en voorkom je overbelasting of blessures. Na een aantal weken training kun je de intensiteit weer rustig opbouwen.

Tip 2: Train korter
Om je algehele conditie op te bouwen is het niet noodzakelijk om een uur of langer te trainen. Ook 30 minuten inspanning geeft al een positief effect. Begin dus gerust met wat kortere trainingen dan je gewend was!

Tip 3: Luister naar je lichaam
Misschien wel de belangrijkste tip. Je lichaam geeft het zelf aan of je training te zwaar is (geweest). Vermijd maximale inspanning in de eerste weken. Heb je voorafgaand aan je training nog spierpijn? Dat is een teken dat je lichaam nog aan het herstellen is. Stel in dat geval je training een dagje uit of doe een hersteltraining. Negeer deze signalen niet!

Tip 4: Laat je trainingsprogramma aanpassen
Zoals al aangegeven zal je oude trainingsprogramma niet meer goed aansluiten bij je huidige niveau. Daarnaast heb je inmiddels misschien nieuwe trainingsdoelen gekregen. Het is daarom goed je trainingsprogramma aan te laten passen door één van onze instructeurs.

Ons advies is om eerst een paar keer getraind te hebben voordat je je trainingsprogramma laat aanpassen. Op deze manier kunnen we een goede inschatting maken van je huidige niveau.

Gewoon eens proberen?

Meld je nu aan voor een proefles

Gewoon eens proberen?
Sending